De rigtige forberedelser gør sommeren med hund til et eventyr

SOMMEREN ER FOR MANGE DYREEJERE EN FANTASTISK MULIGHED for at tilbringe mere kvalitetstid med deres firbenede familiemedlem. Sommersæsonen indbyder til at udforske, rejse, gå ture og svømme sammen. Men for at få mest muligt ud af jeres sommer sammen, skal I være godt forberedt. Vi har samlet nogle smarte tips og tricks, som sikrer, at I får en god sommer, uanset om I bliver hjemme eller tager jeres kæledyr med på ferie.

-Sommervarmen er dejlig og længe ventet, men da hunde ikke i samme grad som mennesker kan komme af med overskydende varme ved at svede, er det vigtigt at forebygge dehydrering, og at hunden får det for varmt. En tommelfingerregel er derfor altid at have vand med til din hund, når I er ude på lange gåture om sommeren. Hunde kan hurtigt blive dehydrerede på varme sommerdage og skal derfor rehydreres regelmæssigt i løbet af dagen," siger Linnéa Berglund, Nordic Product Manager Nutrition (SPECIFIC) hos Dechra Veterinary Products, et internationalt specialistforetagende inden for veterinærmedicin, dyresundhed og veterinær ernæring.


Væske er vigtigt

Hvis det er svært at få din hund eller kat til at drikke nok, anbefaler Linnéa Berglund at blande tør- eller vådfoderet med vand, så det er en god idé at have et par dåser vådfoder med i tasken, hvis dit firbenede familiemedlem skal med på ferie.

Lade aldrig hunden være alene i bilen i sommermånederne, selv ikke i fem minutter. En bil, der er parkeret i solen, bliver hurtigt utrolig varm, hvilket kan bringe hunden i livsfare. Hvis du er nødt til at lade din hund være alene i bilen, så parker et skyggefuldt sted, hav et sølvfilter og rul vinduerne ned, eller hvis det er muligt, hav bagklappen åben og tilbyd din hund vand.

På rigtig varme sommerdage er det også godt at gå længere ture med sin hund om morgenen eller aftenen. I mange tilfælde er det bedst for din hund at hvile sig i de varmeste timer af dagen og kun gå korte ture. Pas på med gåture på varme asfaltveje om dagen. De kan blive så varme, at din hund risikerer at brænde sig på poterne.


Balance i fordøjelsessystemet med gastrointestinalt foder

- Det er ikke ualmindeligt, at især hunde spiser uhensigtsmæssige ting i løbet af sommeren, f.eks. madrester, som mennesker har smidt ud, eller rester fra en grillfest. Det kan føre til maveproblemer med opkast og/eller diarré, eller knogler og majskolber, som kan sætte sig fast i tarmen.

Hvis du ved, at din hund har en tendens til at spise uhensigtsmæssige ting, så hold ekstra godt øje med den under gåturen. Hvis din hund stadig bliver syg, vil et særligt tilpasset mavetarmfoder ofte hjælpe, men pas på, at det ikke er noget, der har sat sig fast i tarmen, for så er der brug for dyrlægehjælp.

I tilfælde af mavesygdom hjælper et mavetarmfoder ved at støtte en hurtig genoprettelse af balancen i hundens fordøjelsessystem. For at kunne behandle mavesygdomme hurtigt er det en god idé at tage noget mavetarmfoder med på rejsen eller i sommerhuset, gerne både en lille pose tørfoder og et par dåser vådfoder. "I varmt vejr er det særligt vigtigt at genoprette væskebalancen, så vådfoder til urolige maver er at foretrække," siger Linnéa Berglund.


Kæledyr, der ledsager dig på ferien

I de senere år er det blevet mere og mere populært at tage sit kæledyr med på ferie. Hvis du rejser langt i bil, er det en god idé at huske at holde regelmæssige pauser hver tredje eller fjerde time, så din hund eller kat kan strække benene, få afløb og måske endda få mulighed for at spise og drikke. Husk også, at hunde og katte er forskellige. Nogle tilpasser sig hurtigt til nye omgivelser, mens andre bliver stressede af hurtige miljøskift. Så vær forberedt på at tilpasse dig dit kæledyrs personlighed, så ferien bliver en fornøjelse for alle i familien.


Undgå for hyppig svømning

Mange mennesker forbinder naturligt sommer med sol og svømning, selv for vores firbenede venner. Mange hunde kan lide at svømme og sætter pris på muligheden for at køle af, når solen skinner. Men meget hyppig svømning kan føre til fugtige hudfolder eller under poterne og "svømmerøre" med øget voksproduktion og overvækst af gærsvampe. Visse typer af langhårede hunde med langsomt tørrende pels eller hunde med mange hudfolder kan være særligt udsatte, da miljøet med fugtig og varm hud er perfekt for gærsvampe og bakterier til at vokse og forårsage irritation.

-Sørg for at tørre din hunds følsomme områder som hudfolder, ører og mellem poterne efter en svømmetur, og tjek huden regelmæssigt. Det kan være en god idé at have en form for ørerens derhjemme i tilfælde af, at din hund udvikler gærsvampe i ørerne. Det gælder for alle hunde, men især for hunderacer med hængende ører. En rengøringsspray eller en antibakteriel shampoo kan også være en god investering i sommermånederne, siger Linnéa Berglund.

Husk også, at hunde sjældent har det godt med at tilbringe lang tid i direkte sol på stranden, da det øger risikoen for overophedning og dehydrering.


Hugormebid og forebyggende flåtbehandling

- Hvis uheldet er ude, og din hund bliver bidt af en hugorm, anbefales det altid at søge dyrlæge så hurtigt som muligt, da hunden kan blive meget syg. Bær helst hunden ud i bilen for at reducere spredningen af giften. Hugormebid opstår ofte i hundens pote eller næse, som så hæver kraftigt op og gør ondt.

En form for forebyggende flåtbehandling anbefales også, for eksempel i tabletform eller i form af et flåthalsbånd. "Gør det til en vane at tjekke din hunds pels dagligt for flåter", siger Linnéa Berglund. 


Det lyder måske som om, der er mange farer for din firbenede ven i løbet af sommeren, men hvis du er godt forberedt og ved, hvad dit kæledyr har brug for, får I en fantastisk ferie sammen!

keyboard_arrow_up