SPECIFIC foder til hudproblemer og allergier                               (atopisk dermatitis og fødevareallergi)

SPECIFIC tilbyder et komplet sortiment af foder til behandling af hudproblemer og hele allergispektret  – Skin Function Support til atopisk dermatitis (atopi) og andre hudproblemer, Food Allergen Management ved fødevareallergi og Allergen Management Plus til kombinerede allergier. Digestive Support Low Fat er et hypoallergent mavetarmfoder med lavt feditndhold. Produkterne fås som tør- og vådfoder og har flere unikke egenskaber samt fremmer et godt helbred hos hunde og katte. De vigtigste egenskaber er:

 • Reduceret allergenicitet i tilfælde af fødevareallergi gennem hydrolyseret lakseprotein eller en usædvanlig proteinkilde (æg/lam), samt et begrænset antal lavallergene ingredienser, hovedsageligt ris, risprotein og tapioka
 • Produkterne støtter effektivt en sund hud og pels gennem forhøjet indhold af A-, E- og B-vitaminer, letfordøjeligt protein, zink og selen
 • Produkterne til behandling af atopi og hudproblemer er unikke med meget højt indhold af EPA og DHA (omega-3) fra fiskeolie og krill, samt GLA (omega-6) fra hjulkroneolie

SPECIFIC Derma and Allergy diet Range

Hvordan virker omega-3 og omega-6 i kroppen?

 

Support materialer til download

Info. folder SPECIFIC hud-/allergiprodukter    

   

SPECIFIC produktvælger til hud og allergi

SPECIFIC Infoblad Allergen Management Plus    

Allergic Dermatitis in Dogs and Cats                   

 

Plakater SPECIFIC produkter til hud og allergi     

         

SPECIFIC Omega-3 dos per dag  

           

SPECIFIC Energi-trappe                                                 

             

SPECIFIC Omega-3 trappe

Materialer til sociale medier til download

Video allergier og hudproblemer

Hvordan kost kan hjælpe i behandlingen af atopisk dermatitis (multimodal behandling)

Håndtering af atopisk dermatitis (atopi) kræver ofte en holistisk tilgang. Kløe er det mest almindelige symptom hos hunde og katte med allergiske hudsygdomme. Graden af kløe afhænger af forskellige faktorer, herunder eksponering for miljø- eller fødevareallergener, tilstedeværelse af parasitter, infektioner, tør hud og stress.

Dyr kan tolerere et vist niveau af eksponering for disse faktorer uden at klø. Når summen af alle stimuli overskrider dyrets individuelle tærskel, starter kløen. Det fører almindeligvis til hudskader, inflammation og infektion.

Hos hunde og katte med atopi er det derfor vigtigt at reducere kløen til under den kritiske tærskel. I praksis indebærer det ofte en kombination af foranstaltninger, som hver for sig reducerer irritationen, og tilsammen gør det muligt at holde dyrets kløe under kløetærsklen.  

Behandling udelukkende med korrekt tilpasset kost er ofte ikke tilstrækkeligt som den eneste behandling af atopisk dermatitis. I stedet er en specialiseret diæt, der fremmer sund hud og pels og giver funktionelle næringsstoffer, der fremmer hudens barrierefunktion og reducerer inflammatoriske reaktioner, ofte en værdifuld komponent i behandlingen af atopi. Hvis dyret også har en fødevareallergi, er det vigtigt at undgå de proteiner, som dyret reagerer på.

Ved alle dermatoser med påvirket hud og pels kan en specialiseret diæt, der er rig på hudunderstøttende næringsstoffer, uanset årsagen, hjælpe med at hele hudlæsioner og få pelsen til at vokse ud igen. 

Højt indhold af antiinflammatoriske omega-3 fedtsyrer (EPA og DHA) fra fisk og krill har i flere studier vist sig at have en meget gunstig effekt på irriteret hud og kan være en vigtig del af at sænke kløetærsklen, reducere medicindosis og holde huden sund hos atopiske hunde og katte.

Hunde og katte med allergiske hudsygdomme er mere modtagelige for infektioner med gærsvampe og/eller bakterier. Kutane bakterie- og Malassezia-infektioner bidrager til inflammation og frigivelse af mediatorer, der forårsager kløe. Desuden kan de fungere som allergener og udløse en allergisk IgE-reaktion. Øjeblikkelig behandling af infektioner hjælper med at reducere kløen.

Ørebetændelse, eller otitis externa, er almindelig ved både atopi og fødevareallergi. En gennemgang viste, at 78 % af tilfældene skyldes en underliggende allergi. Den rette kost, som understøtter hudbarrieren, reducerer inflammation og ikke indeholder proteiner, som dyret er allergisk over for, kan reducere forekomsten af tilbagevendende otitis og dermed behovet for behandling med antibiotika.

Det kan være nødvendigt med medicinering med glukokortikoider, antihistaminer, oclacitibib eller cyclosporin for at holde kløeniveauet under den individuelle kløetærskel. Hyposensibilisering for miljøallergi er også en vellykket behandlingsmetode til at reducere dyrets ubehag. Et højt indtag af omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA kan i mange tilfælde reducere medicindosis.

Der er mere, du kan gøre for yderligere at reducere dyrets eksponering for allergener og dermed niveauet af kløe:

 • Ved miljøallergi skal man reducere dyrets eksponering så meget som muligt. Hvis dyret f.eks. er allergisk over for husstøvmider, kan du sørge for at opbevare dyrets foder i en lukket og ren beholder, vaske tæpper og andre tekstiler ofte og bruge en speciel spray, der reducerer mængden af allergener fra husstøvmider på sofaer, madrasser og tæpper, hvor miderne ellers trives godt. 
 • Det er nødvendigt med streng loppekontrol af dyret og dets omgivelser (sjældent i Norden).
 • Regelmæssig børstning af pelsen og hyppige bade med kløestillende og hudunderstøttende shampooer kan reducere kløen hos atopiske hunde og katte ved at fjerne allergifremkaldende stoffer fra huden og fjerne sekundære hudforandringer som overdreven skældannelse eller fedtet hud.
 • Brug af behandlingsshampoo med kløestillende, antimikrobielle eller fugtgivende egenskaber. Det kan også være nødvendigt at bruge antimikrobielle lotioner, topiske glukokortikoider eller lokalbedøvende sprays, cremer eller salver for at reducere graden af kløe.

Næringsstoffer, der er vigtige for hud og pels

Huden er kroppens største organ og har en høj celleomsætning og metabolisme. Den har derfor brug for hudunderstøttende næringsstoffer for at forblive blød og smidig, opretholde sin barrierefunktion og beskytte mod miljømæssige stoffer. Flere næringsstoffer er vigtige for at opretholde en sund hud og pels:

men især den essentielle omega-6 fedtsyre linolsyre (C18:2n-6) er vigtig for produktionen af talg og opretholdelsen af hudens vandgennemtrængelige barriere. Mangel på linolsyre i kosten fører til en kedelig, tør hud og pels, der let kommer til at skalle.

især methionin, cystein og prolin er vigtige for hårvækst, keratinisering af hudceller og hudpigmentering. Proteinmangel giver skør og depigmenteret pels, hårtab, nedsat hårvækst samt tynd og uelastisk hud. Phenylalanin og tyrosin er forstadier til melanin og er nødvendige for at opretholde det sorte pigment i pelsen. Mangel på disse aminosyrer vil ændre farven på en sort pels til rødbrun.

er en væsentlig bestanddel af flere enzymer, der er vigtige for hurtig celledeling, f.eks. i epidermale celler, biosyntese af fedtsyrer og metabolisering af A-vitamin. Symptomer på zinkmangel i huden omfatter kedelig, grov pels, erytem (rødme), alopeci (hårtab) og skorper, og skællende hud, især omkring øjne, næse, mund, det ydre øre, poter og trykpunkter på ekstremiteterne.

er især vigtigt for keratiniseringen af hudceller. Mangel på A-vitamin fører til hyperkeratinisering, skæl, alopeci (hårtab), reduceret hårvækst og et svækket immunsystem til at beskytte mod hudinfektioner.

er en naturlig antioxidant, der sammen med selen spiller en vigtig rolle for cellemembranernes stabilitet. Behovet for E-vitamin stiger i takt med, at kostens indhold af flerumættede fedtsyrer øges. Hos katte fører mangel på E-vitamin til panosteatitis, som er inflammation og nekrose af fedtet i huden og mellem organerne i bugen (subkutant og abdominalt fedt) som følge af lipidoxidation.

er nødvendig som en interagerende faktor i mange metaboliske processer, og mangel på B-vitaminer er ofte forbundet med hudproblemer som alopecia (hårtab), tør, skællende seborré og nedsat hud- og pelskondition.

Dechra Academy tilbyder en række digitale træningsmoduler, herunder dette kursus om allergi og atopi

The Role of Nutrition in Managing Allergies and Atopic Dermatitis

Dette træningsmodul omhandler kostens rolle som en del af en multimodal tilgang til behandling af atopisk dermatitis, værdien af hydrolyserede proteiner og antiinflammatoriske omage-3 og -6 fedtsyrer, og hvordan man udfører en korrekt håndtering af eliminationstests.

Registrer dig i Dechra Academy

Har du allerede tilmeldt dig Dechra Academy? - Gå direkte til kurset:

Gå til modulet om behandling af allergi

 

Dechra Academy The Role of Nutrition in Managing Allergies and Atopic Dermatitis

Ernæringsbehov ved fødevareallergi

Prognosen for hunde og katte med fødevareallergi er meget god. Fødevareallergi i sig selv kan ikke kureres, men kliniske symptomer kan forebygges ved at undgå de ingredienser, som patienten reagerer negativt på. Der findes to typer diæter med lav allergenicitet: diæter baseret på usædvanlige eller "nye" ingredienser, og diæter baseret på hydrolyserede proteiner.

Effekten af hypoallergene diæter, baseret på usædvanlige eller nye ingredienser, er baseret på det faktum, at immunologiske reaktioner på foderkomponenter (hovedsageligt IgE-relaterede type I-reaktioner) kun opstår, hvis dyret tidligere har været udsat for allergenet og dannet antistoffer. Den næste eksponering udløser immunsystemet til at reagere på proteinet i foderet. Sammensætningen af den ideelle hypoallergene diæt afhænger hovedsageligt af de ingredienser, som den enkelte kat eller hund har været udsat for tidligere i sit liv. Det kan være svært at finde en diæt med ingredienser, som patienten aldrig har spist før, især på grund af det stigende antal dyrefoder, der indeholder eksotiske proteinkilder. Der bør udarbejdes en omfattende kostanamnese, som bør omfatte alt, hvad patienten har indtaget i løbet af sit liv, herunder alle ingredienser, der indgår i sammensatte produkter.

Kommercielle eller hjemmelavede diæter baseret på nye ingredienser kan bruges til at håndtere fødevareallergier. Nogle mener, at hjemmelavede diæter er de bedste, især når de bruges som eliminationsdiæter, da de ikke indeholder forskellige tilsætningsstoffer, som kan forårsage en reaktion, eller komponenter, der er produceret ved forarbejdning ved høje temperaturer. På den anden side kan hjemmelavede diæter være dyre og tidskrævende at tilberede eller forårsage forstoppelse eller diarré. En stor ulempe er også, at de fleste hjemmelavede diæter til eliminationstests for hunde og katte med mistanke om fødevareallergi ikke er ernæringsmæssigt komplette, og derfor ikke kan bruges til dyr i vækst eller til langtidsbrug.

Der findes flere kommercielle hypoallergene veterinærfoder på markedet, som er ernæringsmæssigt komplette og afbalancerede, og derfor er mere praktiske at bruge. Selv om ikke alle kommercielle hypoallergene foder virker på alle patienter, er de effektive for langt de fleste. "Almindeligt" foder fra en dyrehandel bør undgås, selv om det ser ud til at indeholde et protein, som dyret kan tåle. Nogle af dette foder kan indeholde flere proteinkilder eller spor af proteiner, som ikke er nævnt på etiketten.

Immunologiske reaktioner på fødevarer er normalt forårsaget af glykoproteiner, som varierer i størrelse fra 10 til 70 kDalton. Proteiner kan forårsage allergiske reaktioner, når epitopen på proteinet binder sig til to eller flere IgE-antistoffer, som igen binder sig til IgE-receptorer på immunsystemets mastceller. Mastcellerne frigiver derefter mediatorer, herunder histamin, prostaglandin og cytokiner, som skaber en allergisk reaktion. Enzymatisk hydrolyse af proteinet reducerer dets allergenicitet ved at nedbryde de store proteiner til små peptider, hvilket forhindrer dobbeltbinding til IgE-antistoffer, samt ved at ødelægge en stor del af epitopen. Den mindste størrelse, der kan dobbeltbinde til mindst to IgE-antistoffer, er i humanmedicin blevet defineret som over 10 kD, men der findes ingen pålidelige data for hunde eller katte.

Der findes en række kommercielle veterinærfoder til fødevareallergi baseret på hydrolyseret protein på markedet. De kan bruges til alle patienter med mistanke om fødevareallergi, men er især nyttige til patienter, der tidligere har indtaget mange forskellige proteintyper eller har en ufuldstændig kostanamnese. Studier har vist, at kommercielle diæter med hydrolyseret protein er effektive til at kontrollere kliniske tegn hos størstedelen af katte og hunde med fødevareallergi, men igen er det ikke alle diæter med hydrolyseret protein, der fungerer for alle individer med fødevareallergi. En lille procentdel af dyrene kan reagere på hydrolysatet3, 2 eller andre ingredienser i foderet (kulhydrat- eller fedtkilder, tilsætningsstoffer, nye antigener skabt under forarbejdningen). Man kan blive nødt til at prøve flere forskellige fodertyper, før man finder en, der virker. Nogle gange uden rigtig at forstå hvorfor.

Kommercielt veterinærfoder baseret på hydrolyserede proteiner er komplet og afbalanceret og fungerer derfor godt til langtidsfodring af katte og hunde med fødevareallergi, og der efindes også varianter, der er tilpasset hvalpe og killinger i vækst.

Et dybdegående kig på, hvordan næringsstoffer kan være en støtte ved atopisk dermatitis

Epidermis hos hunde og katte spiller en vigtig rolle i at forhindre vandtab fra huden og i at beskytte kroppen mod potentielt skadelige stoffer i miljøet, såsom kontakt med allergener, substanser der irriterer, toksiner og fysiske traumer. Især stratum corneum (det øverste lag på billedet nedenfor), som består af flade celler i en lipidmatrix, er vigtig for epidermis' barrierefunktion.

Der er stigende evidens for, at en forringet hudbarriere og dermed øget følsomhed over for miljøallergener spiller en rolle i atopisk dermatitis hos hunde. Atopiske hunde har en unormal og ufuldstændig struktur af de lamellære lipider og et reduceret lipidindhold i stratum corneum, hvilket øger permeabiliteten over for skadelige stoffer.

Tilskud af fedtsyrer har vist sig at forbedre den forringede hudbarriere hos hunde med atopisk dermatitis. Oralt tilskud med en kombination af pantoten, cholin, nikotinamid, histidin og inositol har også vist forbedret hudbarrierefunktion ved at måle en reduktion i vandtab gennem huden.

Linolsyre (LA) er den simpleste fedtsyre i omega-6 gruppen og alfa-linolensyre (ALA) i omega-3 gruppen.

Vegetabilske olier som solsikke- og tidselolie har et højt indhold af LA, og ALA findes i hørfrøolie.

Essentielle fedtsyrer skal tilføres gennem kosten, men når de først er i kroppen, kan LA og ALA omdannes ved desaturering og forlænges ved hjælp af enzymer.

Inden for omega-6 familien kan linolsyre (LA) omdannes til gamma-linolensyre (GLA), dihomo-gamma-linolensyre (DGLA) og arachidonsyre (AA).

Inden for omega-3 familien kan ALA omdannes til eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA). Aktiviteten af desaturaseenzymerne er imidlertid meget lav hos hunde og næsten ikke-eksisterende hos katte, så metaboliseringen af ALA til EPA og DHA og LA til GLA er meget ineffektiv, idet ca. 5 % af ALA og LA bliver til EPA, DHA og GLA.

Den mest effektive måde at tilgodese et højt indhold af EPA og DHA er ved at tilføje marine olier fra fisk, krill eller alger direkte til kosten. Indtag af hjulkroneolie eller kæmpenatlysolie giver GLA.

De umættede og forlængede omega-3 og -6 fedtsyrer EPA, DHA og GLA har en direkte antiinflammatorisk virkning i kroppen og har derfor en positiv effekt på inflammatoriske dermatoser. De virker ved at øge syntesen af antiinflammatoriske mediatorer i form af eicosanoider (prostaglandiner og leukotriener) fra omega-3 og omega-6 fedtsyrer. 

Eicosanoider er signalmolekyler, der stammer fra omega-3 og omega-6 fedtsyrer, og som spiller en vigtig rolle i behandling af inflammation.

Arachidonsyre (AA) er en omega-6 fedtsyre, der øger produktionen af proinflammatoriske leukotriener og prostaglandiner, som også spiller en central rolle i den inflammatoriske respons, men som, hvis de produceres i for store mængder og over længere tid, kan føre til sygdomstilstande.

De leukotriener og prostaglandiner, der produceres af EPA og DGLA, har en anden struktur og funktion end dem, der produceres af AA. Eicosanoider produceret af EPA og DGLA har en mere antiinflammatorisk effekt.

Det inflammatoriske respons hos en hund eller kat kan påvirkes af et højt indtag af fedtsyrer i kosten: Ved at supplere et dyrs kost med en olie med et højt indhold af EPA og DHA (fiskeolie, krill eller alger) og/eller GLA (fra hjulkroneolie eller kæmpenatlysolie), vil disse antiinflammatoriske fedtsyrer blive inkorporeret i dyrets cellemembran, hvilket fører til øget produktion af antiinflammatoriske eicosanoider fra EPA og DGLA og mindre produktion af proinflammatoriske eicosanoider fra AA.

Dette resulterer i en dæmpning af kroppens egne inflammatoriske reaktioner.

Kombinerede allergier

Dyr, der lider af en allergi, er mere tilbøjelige til at udvikle andre former for allergi og overfølsomhed. De fleste kæledyr med fødevareallergi er allergiske over for mere end én fødevarekomponent, og atopiske hunde udviser ofte allergiske reaktioner over for flere allergener.

Det er også almindeligt, at hunde og katte har kombinerede allergier af atopi, fødevareallergi og/eller loppeallergi (ualmindeligt i de nordiske lande). Hunde med atopi ser ud til at være disponeret for udvikling af loppeallergi. 

Det anslås, at 20-30 % af fødevareallergikere også har atopi eller loppeallergi.

20-30% of the cases with food allergy have atopy or flea-allergic dermatitis

Studier af hunde diagnosticeret med fødevareallergi har vist, at 44-59 % af dem samtidig har atopi.

 adverse food reactions, 44% to 59% of them had concurrent atopy

I en gruppe af atopiske hunde, der blev testet for fødevareallergi, havde 47 % af de atopiske hunde samtidig fødevareallergi.

 47% of the atopic dogs had concurrent food allergy

Behandling af kombinerede allergier

Den mest effektive måde at forebygge kliniske tegn på allergi er at undgå allergenerne. Ofte er det ikke (helt) praktisk muligt, og i så fald er det nødvendigt med andre tiltag som specialfoder, medicinsk behandling og plejende shampoo og ørerens for at reducere sværhedsgraden af de kliniske tegn. Ved miljøallergi med atopi, loppeallergi eller kontaktallergi bør man vælge et foder med tilskud, der understøtter hudbarrieren og reducerer inflammatoriske hudreaktioner. Foder med højt indhold af fedtsyrerne EPA og DHA fra marine kilder og GLA fra hjulkroneolie er ofte effektivt. Letfordøjeligt protein og øget indhold af visse hudstøttende vitaminer og mineraler er også vigtige for at fremme en sund hud og pels.

Kliniske symptomer på fødevareallergi håndteres ved at undgå det allergifremkaldende protein i kosten. Man bør vælge en hypoallergen diæt med få ingredienser og usædvanlige/nye proteiner eller hydrolyseret protein. Helt enkelt, en lavallergen diæt, der ikke udløser en allergisk reaktion hos dyret. 

Til behandling af kombinerede allergier bør man vælge et foder, der både indeholder en proteinkilde, som dyret kan tåle, ofte hydrolyseret protein, og har et højt indhold af de antiinflammatoriske fedtsyrer EPA, DHA og GLA. Dette vil effektivt behandle både fødevareallergi og atopi.

SPECIFIC foder til hud og allergi - ofte stillede spørgsmål

Fødevareallergi kan kun diagnosticeres ved hjælp af en eliminationstest; der findes ingen andre pålidelige tests. For at stille den korrekte diagnose er det derfor vigtigt at udføre en eliminationstest efterfulgt af provokation med dyrets tidligere foder og derefter individuelle proteinkilder. Hvis ejeren ikke vil eller kan udføre en eliminationstest, er det muligt at skifte til en hypoallergen diæt og blot evaluere, hvordan dyret reagerer på den. Dette vil dog ikke fortælle dig, hvilken fødevare dyret faktisk er allergisk over for, eller om det underliggende problem var en fødevareallergi. Dyret kan have fået det bedre af en anden grund, mens det fik det hypoallergene foder.

Ja, det er muligt at reagere på kilder til omega-3 og omega-6 fedtsyrer (f.eks. fedtstoffer og olier). Allergeniciteten af spiselige olier og fedtstoffer er relateret til tilstedeværelsen af restprotein i produktet. Der er data om, at proteinindholdet i "rå" olier af fødevarekvalitet er i størrelsesordenen 0,1-0,3 mg/ml. I raffinerede olier er dette niveau reduceret ca. 100 gange. Studier har vist, at de "rå" olier kan fremkalde allergiske reaktioner hos overfølsomme, allergiske individer. Det antages, at raffinerede olier ikke udgør en risiko for at forårsage allergiske reaktioner hos størstedelen af allergiske individer.

De fedttyper, der bruges i hypoallergene diæter, bør testes for mulige proteinrester, og man bør tage højde for, at selv en raffineret olie kan indeholde spor af potentielle allergener i form af proteinrester.

Det svinefedt, der bruges i SPECIFICs hypoallergene diæter, er blevet verificeret ved PCR-test til at være fri for svineprotein og bør derfor ikke fremkalde en allergisk reaktion hos hunde eller katte, der er allergiske over for svineprotein.

Den fiskeolie, der bruges i de hypoallergene SPECIFIC diæter, er også blevet testet ved PCR-analyse og er fri for fiskeprotein, og derfor sikker at give til dyr med allergi over for fisk.

Hunde og katte med fødevareallergi, som er uden kliniske symptomer på en bestemt hypoallergen diæt, og som skiftes til en anden hypoallergen diæt, kan få et tilbagefald af kliniske symptomer inden for en periode på et par timer op til 2-3 uger. Det afhænger af den type reaktion, de får fra allergenet.

Hos dyr, der i øjeblikket lider af symptomer på fødevareallergi i form af gastrointestinale problemer, ses der ofte en forbedring i løbet af dage til 2-3 uger, mens det ved hudsymptomer kan tage op til 6-10 uger, før der ses en klar forbedring, når man skifter til en hypoallergen diæt, som dyret kan tåle. En eliminationstest i tilfælde af hudrelaterede symptomer bør derfor udføres i ca. 8 uger for at opnå en tilstrækkelig forbedring af hudens tilstand (Olivry et al 2015). Nyere forskning viser også, at eliminationstesten kan udføres i en kortere periode (3-4 uger), hvis en hypoallergen diæt kombineres med et antiinflammatorisk lægemiddel, der fremskynder forbedringen af hudsymptomer.

For yderligere information, herunder svar på spørgsmål om SPECIFIC:

Besøg siden med ofte stillede spørgsmål om SPECIFIC

SPECIFIC produkter til hud- og allergiproblemer

Log ind for at se mere information om produkterne

lock Log ind på din Dechra konto

account_box Har du ikke allerede en konto?

Tilmeld dig nu for at få adgang til:

 • Komplet produkt- og sygdomsinformation
 • Gratis supportmateriale, videoer og webcasts
 • Dechra Academy: Vores gratis e-læringsplatform

SPECIFIC Digestive Support Low Fat - hypoallergent, gastrointestinal foder med hydrolyseret lakseprotein

lock Log ind på din Dechra konto

account_box Har du ikke allerede en konto?

Tilmeld dig nu for at få adgang til:

 • Komplet produkt- og sygdomsinformation
 • Gratis supportmateriale, videoer og webcasts
 • Dechra Academy: Vores gratis e-læringsplatform
keyboard_arrow_up