Hvis sygdomshjulet fortsætter med at dreje, skal du begynde at lede efter Addisons sygdom.

Du mindes måske en sag, du ikke rigtig kunne komme til bunds i - en hund, der kom på gentagne besøg over en periode på uger, måneeder eller endda år; en ejer, der beskrev en hund, hvor noget ikke rigtig var helt, som det skulle være, men uden at noget var drastisk galt. Hunden kan have reageret på symptomatisk, uspecifik behandling såsom intravenøs væsketerapi, og blev derefter sendt hjem, betydeligt opkvikket, for derefter at vende tilbage til klinikken et par uger senere med lignende symptomer.

Är din patient en hund med skumma episodiska symptom som söker vård vid upprepade tillfällen? Det kan være tid til at se forbi det simpleste.

Hvad er Addisons sygdom?

Addisons sygdom er en usædvanlig endokrin lidelse, som opstår, når binyrerne ikke længere producerer tilstrækkelige mængder af kortikosteroider, aldosteron og korisol. Disse hormoner er vitale for at opretholde blodvolumen og blodtryk, og for at hjælpe hunden med at klare episoder med fysiologisk stress.

När disse hormoner mangler, kan hunden udvikle en række vage, kroniske symptomer. For eksempel:

  • Opkast
  • Diarré
  • Uappetitløs
  • Sløvhed
  • Depression
  • Skakningar, darrningar og muskelstivhed
  • Hypotermi
  • Hypotension

Hvis Addisons sygdom ikke opdages i tide, kan den hormonelle ubalance i sidste ende føre til hypovolæmisk shock og kollaps, også kaldet Addison-krisen. Denne tilstand er potentielt livstruende, men med større forståelse af diagnosen kan den undgås.

Hvordan kan det behandles?

Selvom diagnosen Addisons sygdom kan være vanskelig, behøver behandlingen ikke være det.

Hvis hypoadrenocorticisme opdages i de mildere stadier af sygdommen og en passende behandling igangsættes, så mindskes risikoen for at udvikle en Addisons-krise, hvilket kan redde hundens liv. 

Prognosen for hunde med Addisons sygdom er fremragende, forudsat at de er i behandling resten af livet. Så kan de leve et langt og lykkeligt liv. 

Prognosen för hundar med Addisons sjukdom är utmärkt, förutsatt att de behandlas hela livet. Då kan de leva ett långt och lyckligt liv. Erstatningen af glukokortikoider skal muligvis øges i perioder, hvor hunden er udsat for øget stress.

 

keyboard_arrow_up