Monitorering og behandling af Cushings syndrom​

Forandring gennem behandling.

Når diagnosen Cushings syndrom er stillet, findes der gode muligheder for at genskabe patientens helbred og livskvalitet.

 

Forandring gennem behandling

Når diagnosen Cushings syndrom er stillet, findes der gode muligheder for at genskabe patientens helbred og livskvalitet. En gennemtænkt og individualiseret monitoreringsplan er nødvendig for at sikre, at patienten får den korrekte dosering for at kontrollere de kliniske symptomer overensstemmende med Cushing.

Målet med monitorering er at:

  • Sikre en forbedret livskvalitet for hundejere.
  • Vurdere om hundens Vetoryl dosis er tilstrækkelig og dermed kontrollerer symptomerne på Cushing.
  • Opdag hunde som ikke har det godt, uanset om det er relateret til behandlingen eller det skyldes andet.

Forstå det kliniske billede

Det anbefales ikke at stole på en måling af serum kortisolkoncentration. Det er nødvendigt at tage hensyn til patientens kliniske billede for at opnå et vellykket behandlingsresultat. Det kræver en god evne til at kommunikere med dyreejeren, men også en forståelse for hvad der sker i kroppen, når hunden er i behandling. Det er en stor fordel allerede fra start at motivere dyreejeren til at tage kontrol over den kliniske monitorering. Forklar at en detaljeret dagbog er et effektivt værktøj, som kan være en god hjælp i den fremtidige vurdering af hundens behandling.

Monitorering

Ved hvert opfølgende besøg skal du anvende disse fire trin:

Trin 1 - CCS Cushings Clinical Score. 

Ved opfølgende besøg er det vigtigt at starte med at spørge ind til, hvordan hunden har der.

Trin 2 – Klinisk undersøgelse

En rutinemæssig komplet klinisk undersøgelse giver dig mulighed for at opdage tidlige tegn på, at hunden ikke har det godt og/eller den har en samtidig sygdom af anden art.


Trin 3 – Vurdering af livskvalitet (QoL)

Det er vigtigt, at tilpasse patientens behandlingsbehov individuelt ud fra de forudsætninger som både hund og hundeejer har. På denne måde optimeres livskvaliteten.


Trin 4 – Kortisol test

En kortisolmåling kan hjælpe dig med at identificere en subklinisk hypokortisolisme som kan udvikle sig til iatrogen hypoadrenocorticisme. Fortolkningen af blodprøven skal altid holdes op mod den kliniske vurdering.

 

keyboard_arrow_up