Samtale om BARF foder (også kaldet knogler- og råt foder)  med klienter

"Jeg fodrer med råt foder" er en udtalelse, der kan betyde, at samtalen om dyrets ernæringsbehov kan blive vanskelig.

 

En diæt bestående af råt foder, også kendt som en "BARF" diæt (biologisk passende råt foder) eller RMBD (råt kødbaseret foder), er en diæt, der primært består af råt kød, ben og organer.

Fortalere af råt foder til hunde lægger vægt på, at foderet er mere naturligt og sundere end kommercielt dyrefoder.

Der er dog flere potentielle risici forbundet med at fodre hunde med en hjemmelavet BARF diæt.

Det er vigtigt at pointere, at de fleste bekymringer vedrørende BARF fodring relaterer sig til hjemmelavede BARF diæter. Producenterne af kommercielle BARF diæter er underlagt de samme regler som enhver kæledyrsfoderproducent, der sikrer, at de leverer en sikker og afbalanceret ernæring.


Det er svært at lave korrekt hjemmelavet BARF foder uden ernæringsmæssige ubalancer.

Hjemmelavede BARF diæter er ofte baseret på et begrænset udvalg af ingredienser, og uden korrekte kosttilskud kan de muligvis ikke forsyne alle næringsstofferne. I en undersøgelse blev 95 prøver af hjemmelavede BARF rationer analyseret; 60 % af rationerne havde betydelige ernæringsmæssige ubalancer, og de resterende 40 % havdeenten mindre ubalancer eller blev fundet at være afbalancerede.1

I en anden undersøgelse2 viste  næringsstofberegning af 83 BARF diæter, at 94 % havde mindst én næringsstofubalance, og 66% havde mere end fem næringsstofubalancer. De største observerede ubalancer var ubalancer i diætetisk kalcium- og fosforindhold (både for lave og for høje niveauer) og for lave niveauer af D-vitamin, A-vitamin, jod, kobber og zink. Næringsstofmangler eller -overskud kan forårsage sundhedsproblemer, når de fodres over længere tid til voksne hunde. Hos unge, voksende hunde vil sundhedsproblemer opstå meget hurtigere, f.eks. udviklingsmæssige ortopædiske tilstande, når der fodres med diæter med ubalancerede calcium- og fosforniveauer.

Det er sandt, at du ikke har en ernæringsekspert, der kigger dig overskulderen, når du laver mad derhjemme, men der er en vigtig forskel. Mennesker spiser forskellige ting de fleste aftener - så hvis tirsdagens menu er mangelfuld i noget, er det sandsynligt, at onsdagens menu vil opveje det. Hunde spiser ofte det samme hver dag, så hvert måltid skal være afbalanceret - og for at opnå det kræves træning og ekspertise.

Hvis din klient overvejer en hjemmelavet BARF diæt, er det rimeligt at spørge dem, hvordan de planlægger at sikre en fuldt afbalanceret kost ud over at give råt kød og ben.Hvis de ikke er i stand til dette, så foreslå de burger en kommerciel tilberedt BARF diæt, hvor producenten kan sikre en korrekt afbalanceret kost.

 1. Dillitzer, N, Becker, N, Kienzle, E. (2011) Intake of minerals, trace elements and vitamins in bone and raw food rations in adult dogs. Br J Nutr 106: S53-S56. Frequency and extent of nutritional imbalances in “bone and raw food” (barf) rations.

2 Hajek V, Zablotski Y and Kölle P (2021) Computer-aided ration calculation (Diet Check Munich©) versus blood profile in raw fed privately owned dogs. J Anim Physiol Anim Nutr 00:1-10. https://doi.org/10.1111/jpn.13601


Der er en risiko for bakteriel forurening,. Er de parate til at gå den ekstra mil for at undgå dette?

Råt kød, ben og organer kan indeholde skadelige bakterier såsom Salmonella og E. coli. En hunds fordøjelsessystem er utroligt robust, så de kan normalt håndtere denne bakterie med lille eller ingen skadelig virkning. Selvom bakteriel forurening kan være en risiko for syge hunde med et nedsat immunstatus

Problemet er udskillelse af bakterier - udsendelse af sygdomsfremkaldende mikroorganismer i miljøet, hvor hovedvejene er luftvejene, kønsorganerne og tarmkanalen.

Disse bakterier  i huset kan være skadelige for alle, men det er især en bekymring for alle immunsvækkede personer, der bor i husstanden. Børn er også mere udsatte; deres immunsystem er stadig under udvikling, og de er mere tilbøjelige til at putte fingre - eller noget andet - i munden.

Igen er risikoen større fra hjemmelavede råt foder. Som med alt kommercielt fremstillet dyrefoder  er kommercielt fremstillet BARF foder underlagt lovgivning, der kræver korrekt testning for at sikre, at det er forsvarligt, og dermed minimeres risikoen for fødevarebåren kontaminering.

Det er sandt, at kylling til humant forbrug også kan indeholde Salmonella, og vi stopper ikke med at spise kylling. Forskellen er, at vi tilbereder kyllingen. Den rå, ikke-emballerede kylling blotlægges kun kortvarigt  på køkkenets overflader, som vi plejer at holde rene. Vi spiser også kyllingen tilberedt, så vi spreder ikke bakterierne rundt i huset.

For at håndtere råt foder sikkert skal ejerne rengøre og desinficere alle overflader og redskaber, som maden har rørt ved, både fodrings- og forberedelsesområder; undgå kontakt med hundens ansigt og vaske deres hænder efter at have nusset og klappet deres hund. Hvis de tager disse forholdsregler, så burde metoden være sikker, men hvor mange der egentlig gør det - især håndvask efter enhver kontakt med hunden – er uvist.


Der er en lille risiko for kvælning.

Fodring af knogler til hunde kan medføre potentielle risici for kvælningsfare, hvor knogler kan sidde fast i mundhulen eller knække tænderne. Knogler kan splintre og forårsage skade på fordøjelsessystemet eller gastrointestinal perforation. Splinter og brud på knogler er især en fare, når knoglerne er kogte, men kan også forekomme, når man fodrer med visse typer af rå knogler. Tarmobstruktioner er andre typer af skader, der er forbundet med fodring

keyboard_arrow_up