Kornfrit foder til hunde og katte - ernæringsmæssigt relevant eller bare et modefænomen?

På fodermarkedet bruges udtrykket "kornfrit" ofte i markedsføringen af hunde- og kattefoder, ofte i positive vendinger om ernæringsmæssige fordele og det bedste for dyret. Men dokumentationen for påstanden er iøjnefaldende ved sit fravær....

Korn er ikke mere allergifremkaldende end andre ingredienser. Det er hovedsageligt proteiner, der forårsager allergi, og undersøgelser viser, at oksekød er den største synder - korn ligger langt nede på listen over allergifremkaldende stoffer.

Korn giver værdifulde næringsstoffer. Korn er en fremragende kilde til kulhydrater og giver kroppen lettilgængelig energi. Proteinerne i kosten kan så bruges til vigtigere ting end energi, herunder muskelopbygning. Ud over kulhydrater, indeholder korn også næringsstoffer i form af aminosyrer, kostfibre, vitaminer og mineraler.

I modsætning til ulve er hunde altædende. Videnskabelige undersøgelser har afsløret tre genetiske ændringer, der gør det muligt for hundens fordøjelsessystem at nedbryde og udnytte stivelse fra kulhydrater til energi, hvilket gør hunden til en altædende hund.


Korn er ikke mere allergifremkaldende end andre ingredienser.

Korn indeholder proteiner og kan derfor forårsage allergi, men de er blandt de mindst allergifremkaldende proteiner.​  

Almindelige fødevareallergener hos hunde og katte

Verlinden A, Hesta M, Millet S et al Critical reviews in food science and nutrition 2006

Hunde (N=198) Katte (N=89)
Oksekød 36%  Oksekød 20%
Mejeriprodukter 28%  Mejeriprodukter 14,6%
Hvede 15%  Fisk 13%
Æg 10%  Lam 6,7%
Kylling 9,6% Fjerkræ 4,5%
Lam og får 6,6% Byg / hvede 4,5%

 

Cøliaki eller glutenintolerance er ikke en allergi, men en autoimmun reaktion på proteinet gluten, som hovedsageligt findes hos mennesker. Mens cøliaki er ualmindeligt, har der i de senere år været en tendens inden for menneskers sundhed, hvor gluten ses som et problem, hvilket har givet næring til et voksende marked for glutenfri produkter. 

Glutenintolerance er dog stort set ikke-eksisterende hos hunde. Det er kun blevet identificeret i én irsk setter-avlslinje. (Hall et al 1992).


Korn giver værdifulde næringsstoffer

Korn ses nogle gange som billigt fyld med begrænset næringsværdi, men det er langt fra sandheden. Korn er en fremragende kilde til kulhydrater, men indeholder også protein, aminosyrer, kostfibre, vitaminer og mineraler.

Kulhydrater er en effektiv energikilde. Hvis energien kommer fra kulhydrater, behøver kroppen ikke at bruge protein til energi. Proteinerne kan så bruges til den vigtigere opgave: at levere aminosyrer som byggesten til proteinsyntese for væv, enzymer, hormoner, neurotransmittere osv. Kulhydrater i foderet har altså en proteinbesparende effekt.  

Foder kan kun indeholde protein, kulhydrater, fibre, fedt, mineraler og vand, så hvad ville du erstatte kulhydraterne med, hvis du fjernede dem?  

  • De fleste hunde behøver kun 45 g protein for hver 1000 kcal i kosten. Hvis indholdet af protein er væsentligt højere vil hunden blot deaminere de overskydende aminosyrer i leveren (nedbryde det til energi), og derefter udskille biprodukterne via nyrerne og hermed presse disse organer ekstra.
  • Hvis du erstatter kulhydraterne med fedt vil du øge energitætheden i foderet og øge risikoen for overvægt.
  • Et fiberindhold på over 5 % kan begynde at have indflydelse på hastigheden og omfanget af fordøjelsen, og kan medføre forstoppelsesproblemer hos store racer.
  • Aske (mineraler) skal kun tildeles inden for et meget snævert interval og kan derfor ikke tilsættes i store mængder.
  • Hvis du tilsætter vand, vil foderet blive blødt.

Kulhydrater giver os derimod mulighed for at tilpasse de rette mængder af alle andre næringsstoffer i den enkelte diæt, da kulhydrater i moderat til høje koncentrationer accepteres rigtig godt af langt de fleste hunde.

Det er også værd at nævne, at kornfrit ikke betyder kulhydratfrit. De fleste kornfrie hundefoder indeholder kulhydrater, der kommer fra ingredienser som kartofler, bælgfrugter (ærter, linser osv.) eller søde kartofler.


Er hunde altædende eller kødædende?

Det afgørende for at vælge et kornfri foder er ofte, at hunden har fælles forfædre med ulven, og derfor bør fodres med en kødædende kost uden kulhydrater, baseret på råt kød:

En følelsesmæssig attraktiv idé - men ikke understøttet af beviser.

Det er rigtigt, at hunde har fælles forfædre med ulve, og at de begge tilhører arten Canis lupus. Hunde og ulve deler også mere end 99 % af deres DNA, men den 1 % forskel er vigtig. Der er tre genændringer, som har forbedret hundens fordøjelse og udnyttelse af stivelse - hvilket gør hunden til altædende.

Hvordan domesticeringen opstod er ukendt. Mennesker kan have fanget ulveunger og brugt dem til vagthunde og jagt, eller ulvene kan være blevet tiltrukket af affaldsdeponering nær menneskelige bosættelser.

Uanset årsagen til domesticeringen, har det medført en naturlig selektion, der gør det muligt for hundene at udnytte de forskellige tilgængelige ressourcer der er, når de lever tæt på mennesker.

Axelson et al 2013 katalogiserede de genetiske forandringer involveret i domesticering ved at kigge på genomet fra 12 ulve og 60 hunde fra 14 forskellige racer. De identificerede 36 områder i genomet som adskilte ulve fra hunde. Nitten af disse regioner indeholdt gener, som spiller en rolle i hjernens udvikling og funktion. Dette kan måske forklare, hvorfor hunde er venligere end ulve. De fandt også ti gener, der hjælper hunde med at fordøje stivelse og nedbyrde fedt.

 


Konklusion

Der er ingen tvivl om, at bevægelsen for kornfri diæter til hunde har fanget ejernes interesse og er blevet brugt flittigt i markedsføringsmateriale af mange producenter af dyrefoder.

I lyset af FDA's advarsel er det vigtigt at sige, at der ikke er noget afgørende bevis for, at kornfri kost er skadelig for hunde.

Konklusionen er dog, at der ikke er noget videnskabeligt bevis for, at korn er et problem for hunde, eller at kornfrit er bedre. Korn giver et godt ernæringstilskud og tolereres generelt af hunde og er derfor både værdifulde og sikre ingredienser i sundhedsfremmende hundefoder af høj kvalitet.

keyboard_arrow_up