NU lancerer vi SPECIFC Weight Management App!

 

Håndtering af overvægt og fedme hos hunde og katte er vigtigt, men svært!

Vanskelige samtaler med kæledyrsejere og den tid, det kræver, gør det til en stor udfordring på klinikken.

SPECIFIC weight management appen er designet til at hjælpe dig med at implementere et vellykket vægttabsprogram med kæledyrsejeren ved at den:

 • beregner fodermængder, der justeres i takt med, at dyret taber sig. Det sikrer et sikkert og stabilt vægttab
 • viser, hvordan vægttabet vil forløbe over tid, og giver et realistisk billede af, hvor lang tid det vil tage dyret at nå sin idealvægt.
 • kan deles mellem klinikken og dyreejeren - både du og dyreejeren kan se programmet, alle de vægtmålinger, der er indtastet (af dig eller dyreejeren) og fremskridtene i form af en vægtkurve.

Fedme er et af de største velfærdsproblemer hos vores kæledyr

Overvægtige hunde kan lide af: 

 • Artrose
 • Inkontinens
 • Kortere levetid1
 • Nedsat åndedrætsfunktion 
 • Metaboliske forstyrrelser såsom insulinresistens 
 • Negativt påvirket nyrefunktion og nyresundhed 2,3

Overvægtige katte kan udvikle:

 • Hudproblemer
 • Leverelipidose
 • Mundhulesygdomme
 • Urinvejsproblemer

God rutiner for vægtkontrol på klinikken er nøglen til et vellykket resultat

I på klinikken har troværdighed i dyreejernes øjne - det føles måske ikke altid sådan, men det, I siger, er vigtigt for dem. De ønsker og har brug for jeres hjælp!

To tredjedele af de dyreejere, der var enige i dyrlægens vurdering af, at deres hund var overvægtig, var motiverede for at hjælpe deres hund med at tabe sig.4

Ifølge Marsden5-undersøgelsen svarede 88 % af dyreejerne, at hvis de havde mulighed for at beskytte deres kæledyr mod sygdom, ville de samarbejde med deres dyrlæge om at hjælpe deres dyr med at tabe sig.

Hvordan SPECIFIC Weight Management App kan hjælpe!

SPECIFIC Weight Management App er designet til at hjælpe din klinik med at få succes med at implementere vægtkontrolprogrammer for dine patienter.

Et detaljeret vægttabsprogram:
Angiver daglige fodermængder til tør-, våd- eller blandingsfodring og mulighed for at inkludere godbidder.

Viser tidslinjen for vægttab baseret på 1 % til 2 % vægttab pr. uge, hvilket giver en realistisk vurdering af, hvor lang tid det vil tage at nå idealvægten.

Justeres under hele programmets forløb:
Vægten indtastes med jævne mellemrum af en person på klinikken eller af dyreejeren, og fodermængden og vægtmålet justeres, så det afspejler den nye vægt og hastigheden af vægttabet - hvilket sikrer et sikkert og stabilt vægttab.
Delt program mellem jer på klinikken og dyreejeren:
Både du og dyreejeren kan se programmet og fremskridt på jeres respektive enheder, og alle vigtige indtastninger, enten foretaget af klinikpersonalet eller af dyreejeren, er synlige. På den måde kan du på klinikken holde dig opdateret og sikre dig, at ejeren følger programmet.
Motiverende visuel præsentation:
I appen får dyreejeren et visuelt billede af vægttabet, hvilket opmuntrer til fremskridt eller kan hjælpe med at øge motivationen til at fortsætte programmet.

Rådgivning om vægtkontrol, når idealvægten er nået:
Det er almindeligt at opleve en hurtig vægtøgning efter at have gennemført et vægttabsprogram. Vores app giver også råd om fodervalg og fodermængder for at bevare idealvægten efter programmet og for at mindske risikoen for at tage vægten på igen.

 

Sådan bruger du SPECIFIC Weight Mangement appen

 • Opret en konto til dyreejeren på klinikkens enhed.
 • Indtast dyrets vægt / BCS / målvægt og den valgte diæt.
 • Appen beregner fodermængder og giver mål for vægttab baseret på 1 % / 1,5 % og
  2 % vægttab pr. uge.
 • Du deler et link til programmet med dyreejeren, så de kan installere deres program på deres enhed - nu ser I begge det samme program.
 • Dyrets vægt registreres regelmæssigt - enten af en af jer på klinikken eller af dyreejeren.
 • Baseret på den nye vægt genberegner appen fodermængderne baseret på graden af vægttab og dyrets nye vægt - den genberegner også de ugentlige mål - som er synlige for både klinikken og klienten.
 • Gentag, indtil målvægten er nået.
 • Når målvægten nærmer sig, tilbydes klienterne en række fodervalg og tilhørende fodermængder, der hjælper med at bevare en stabil vægt.

Vi forstår, at der kan være udfordringer!

Dyrejerens udfordringer

 • Ejere, der har svært ved at indse, at der er et vægtproblem.
 • Ejerens skyldfølelse og forlegenhed over ikke at have gjort noget ved problemet.
 • Ejerens frygt for, at dyret skal lide.
 • At holde sig til et vægttabsprogram

Klinikkens udfordringer

 

 • Tidskrævende at administrere og opstarte vægttabsprogrammer
 • En (nogle gange) svær og ubekvem samtale at have med dyreejerne

Gennemførelse af vægttabsprogrammet

Når du har overtalt dyreejeren til at starte et vægttabsprogram, hvilket ikke altid er det nemmeste, har du stadig flere udfordringer at tage fat på

 • Ejeren skal være i stand til at implementere vægttabsprogrammet korrekt.
 • Ejeren skal være vedholdende. Det kan tage lang tid at tabe sig, og en af de største forhindringer er at overbevise ejeren om at være vedholdende.

Planen bør indeholde detaljerede fodermængder, inklusive godbidder, og disse justeres for at opnå det ønskede vægttab.

Ejerne er nødt til at forstå, hvor lang tid det vil tage. Selv hvis de når målet på 1 til 2 % vægttab om ugen, tager det normalt flere måneder at nå ned på dyrets idealvægt. 

Jeres samarbejde vil i høj grad øge sandsynligheden for et vellykket vægttab. I på klinikken kan give råd og opmuntring, minde dyreejeren om, hvorfor de skal holde ud, og I kan hjælpe dem, når tingene er svære, og lykønske dem, når de gør fremskridt. Det kan være en god idé at fokusere på processen snarere end målet, især hvis det føles svært at nå målvægten, og at fejre de små sejre undervejs.

Det er vigtigt med regelmæssig vejning for at se, om dyret taber sig i det ønskede tempo, og for at sikre, at det ikke taber sig for hurtigt. I starten skal dyret vejes (helst på den samme vægt) hver anden uge, da det kan være nødvendigt at justere fodermængden. Når de første delmål af det ønskede vægttab er opnået, kan vejningen reduceres til hver 3. til 4. uge.  

Vægten på klinikken er det bedste sted at veje dyret. Det skyldes, at I kan sikre, at dyret er vejet korrekt, og I kan tale med ejerne om deres fremskridt og tilbyde yderligere hjælp, hvis det er nødvendigt. 

Hvis I ikke har tid til at foretage alle vejninger, men har en vægt i venteværelset, kan I tilbyde ejeren selv at veje dyret på klinikkens vægt. Det kan også være en mulighed, at dyreejeren anvender en vægt, som er tilgængelig i en dyrehandel i nærheden af deres hjem. 

Som en sidste udvej kan man bruge en almindelig badevægt, hvis man kan løfte hunden eller katten i armene, men de er sjældent lige så præcise som jeres vægt på klinikken. En kat eller en lille hund kan også vejes på en babyvægt. 

Hvis man vejer foderet hver dag, sikrer man, at man giver den korrekte mængde. Hvis ejeren fodrer flere gange om dagen, er det bedst at veje hele dagsmængden om morgenen og derefter fordele det i løbet af dagen. Målebægre er upræcise, fordi de måler volumen i stedet for vægt, og det er derfor nemt at give for meget. Anbefal derfor altid dyreejeren til at veje foderet i stedet. Det er nemt at gøre med en digital køkkenvægt, og det øger chancerne for et vellykket vægttabsprogram. 

At give godbidder er en vigtig del af det følelsesmæssige bånd mellem hund og ejer, og undersøgelser viser, at 83 % af dyreejerne føler sig utilpasse under vægttab, og det kan være svært ikke at give godbidder. Hvis du mener, at dyreejeren har brug for muligheden for at give godbidder, kan du give dem tips til, hvad de kan give og hvor meget, så det ikke påvirker programmet. 

En mulighed er at bruge en del af foderet som godbidder. Vej foderet om morgenen, og tag så en håndfuld foderpiller og brug dem som godbidder i løbet af dagen. Dette er dog ikke en mulighed, hvis dyret kun spiser vådfoder. 

Hvis ejeren giver andre typer godbidder (fx kommercielle godbidder, tyggeben eller menneskemad), er det vigtigt at kontrollere mængden af godbidder og kalorieindholdet af produktet for at sikre, at de ikke skaber et energioverskud. En god tommelfingerregel er at "gemme" 10 % af det daglige kalorieindtag til godbidder. 

Grøntsager som grønne bønner, gulerødder, broccoli, selleri eller asparges kan bruges som godbidder til hunde, da de er knasende og velsmagende. 

Der findes også kaloriefattige godbidder, men de er ikke kaloriefri, og derfor skal fodermængden justeres for at gøre plads til godbidderne. 

Giv ikke rester af menneskemad, da det er svært at vurdere kalorieindholdet. Et lille stykke ost eller pølse kan indeholde 100 kalorier, hvilket er 14 % af en 15 kg tung hunds daglige kalorieindtag. 

Belønning behøver ikke altid at være mad; ros, nus og legetøj kan fungere godt for mange hunde. 

Sørg for, at alle i husstanden er klar over vægttabsprogrammet. Vej hele dagens forråd af mad om morgenen, og foder kun fra dette forråd i løbet af dagen for at forhindre risikoen for dobbeltfodring. 

Dyreejeren ønsker måske at beholde deres hunds nuværende foder og i stedet reducere mængden af det. De ved, at dyret kan lide sin mad og er bekymrede for dens velfærd, så hvorfor ændre på maden?

Vægttab kan opnås på denne måde, men en mindre mængde foder kan let føre til en sulten hund. Det reducerer også indtaget af protein, vitaminer og mineraler, som er vigtige for deres helbred. Specialfoder til vægttab har et højt proteinindhold, et lavt fedtindhold, et højt fiberindhold og indeholder den rette mængde mineraler, vitaminer og sporstoffer. Tilsammen giver det et foder med lavere energitæthed, så fodermængden fortsætter med at holde dyret mæt og tilfreds og dækker dyrets ernæringsmæssige behov gennem hele vægttabsprogrammet. 

SPECIFIC FODER TIL VÆGTKONTROL

SPECIFIC Weight Reduction CRD-1 og CRW-1 - tør- og vådfoder til hunde, som understøtter vægttab.

SPECIFIC Weight Control CRD-2 - tørfoder til moderat vægttab og vægtkontrol hos hunde, der har tendens til at tage på i vægt.

Foderets egenskaber

 • Lavt fedtindhold og højt fiberindhold giver en lav energitæthed, der gør det muligt for ejeren at fodre med en betydelig mængde foder for at opnå en god mæthedsfornemmelse.
 • L-carnitin transporterer fedtsyrer ind i mitokondrierne og stimulerer fedtoxidation og muskelopbygning.
 • Et øget proteinindhold hjælper med at vedligeholde muskelmassen og bidrager også til mæthedsfornemmelsen.
 • Relativt højt indhold af omega-3 fedtsyrer (EPA og DHA) fra fisk og krill hjælper med at opretholde normal rørelighed hos overvægtige hunde, samt en sund hud og blank pels.

SPECIFIC Joint Support CJD - et tørfoder, der understøtter en sund ledfunktion - med meget moderat energitæthed og er derfor ideelt til hunde, der både er moderat overvægtige og har problemer med bevægeapparatet.

Foderets egenskaber

 • Meget moderat energitæthed for optimal vægtkontrol og vedligeholdelse af sunde led. L-carnitin stimulerer fedtoxidationen og bevarer muskelmassen.
 • Unikt højt indhold af omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA og omega-6 fedtsyren GLA, der understøtter en sund ledfunktion og mobilitet ved at støtte de naturlige antiinflammatoriske processer i leddene og reducere nedbrydningen af brusk.
 • Indeholder hydrolyserede kollagenpeptider, ß-1,3/1,6-glukaner og chondroitin, der understøtter sunde led ved at støtte de naturlige antiinflammatoriske processer og reducere aktiviteten af brusknedbrydende enzymer.
 • Højt indhold af antioxidanter til at neutralisere de frie radikaler i leddene.
 • Højt indhold af mangan, en cofaktor i syntesen af proteoglykaner, for at understøtte en sund ledfunktion.

SPECIFIC Weight Reduction FRD og FRW - tør- og vådfoder til katte som støtter vægttab

Foderets egenskaber

 • Lavt fedtindhold og højt fiberindhold giver en lav energitæthed, der gør det muligt for ejeren at fodre med en betydelig mængde foder og understøtte en mæthedsfornemmelse.
 • L-carnitin transporterer fedtsyrer til mitokondrierne og stimulerer fedtoxidation og muskelopbygning.
 • Det relativt høje proteinindhold bidrager til at vedligeholde musklerne i vægttabsperioden.
 • Omega-3 fedtsyrer bidrager til en sund hud og pels og opretholdelse af normal bevægelighed i leddene hos overvægtige katte.

SPECIFIC Adult FXD, FXW og FXW-P - tør- og vådfoder til voksne katte med moderat energitæthed for at fremme opretholdelsen af idealvægten, et højt indhold af omega-3 fra fisk og ingredienser, der fremmer sunde urinveje og hjælper med at forebygge problemer med hårboller.

 1. Salt C, Morris PJ, Wilson D, Lund EM, German AJ. Association between life span and body condition in neutered client-owned dogs. J Vet Intern Med. 2019 Jan;33(1):89-99. doi: 10.1111/jvim.15367. Epub 2018 Dec 11. PMID: 30548336; PMCID: PMC6335446. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30548336/).
 2. German, A.J. Weight management in obese pets: the tailoring concept and how it can improve results. Acta Vet Scand 58 (Suppl 1), 57 (2016). https://doi.org/10.1186/s13028-016-0238-z
 3. Mosing M, German AJ, Holden SL, MacFarlane P, Biourge V, Morris PJ, et al. Oxygenation and ventilation characteristics in obese sedated dogs before and after weight loss: a clinical trial. Vet J. 2013;198:367–71.
 4. Cairns-Haylor T., Fordyce P. Mapping discussion of canine obesity between veterinary surgeons and dog owners: A provisional study. Vet. Rec. 2016 doi: 10.1136/vr.103878
 5. Marsden survey: Lack of portion control could be contributing to pet obesity. 2019 https://www.marsden-weighing.co.uk/blog/pet-obesity-survey-portion-control
keyboard_arrow_up