keyboard_arrow_down

LEDPROBLEMER OG ARTROSE

Ledproblemer er almindeligt forekommende hos både hunde og katte. Den mest almindelige årsag er artrose, som rammer op til 90 % af hunde over 5 år og 61 % af katte over 6 år. Flere faktorer har indflydelse på udviklingen af artrose, herunder alder, genetik, skader eller overvægt.

SPECIFIC Joint Support CJD/FJD/FJW er skræddersyede diæter til hunde og katte, der understøtter en sund ledfunktion og mobilitet gennem:

 • Inflammationsbekæmpelse - unikt højt indhold af omega-3 (EPA & DHA) fra fisk og krill

 • Vægtkontrol - reduceret energitæthed 

 • Understøtter ledbrusk - hydrolyserede kollagenpeptider (CJD), mangan, chondroitin, glucosamin (FJD/FJW), betaglukaner, højt indhold af antioxidanter

Link til modulet om behandling af ledsygdomme på 

Multimodal behandling af ledproblemer er nødvendig og har til formål at reducere kliniske tegn og smerter. Dette kan omfatte behandling med lægemidler til at lindre smerter og reducere inflammation, et ledstøttende foder, let motion og fysioterapi kan forbedre mobiliteten. Alt sammen for at øge dyrets livskvalitet.

En ledstøttende diæt kan hjælpe med at reducere inflammation, støtte produktionen af ledbrusk og beskytte brusken mod nedbrydning samt hjælpe med at holde vægten stabil ved at reducere energiindholdet. Alle disse komponenter er vigtige, hvis foderet skal være effektivt for dyret. 

SELVFORSTÆRKENDE DEGENERATION AF LEDBRUSK

I et sundt led dannes brusk i samme takt, som det nedbrydes. Hvis regenereringshastigheden pludselig sænkes, eller nedbrydningshastigheden er for høj, kan knoglerne ende med at ligge direkte mod hinanden og forårsage smerte, irritation og inflammation. Årsagerne kan være alder, sygdom, genetik, ekstrem aktivitet eller overvægt.

Når det sker, frigives inflammatoriske cytokiner, og aktiviteten af brusknedbrydende enzymer øges, hvilket forstærker det, der allerede er sket, og skaber en ond cirkel. Multimodal behandling med lægemidler og korrekt ernæring kan være en stor hjælp til at bryde den negative cirkel.

TILSÆTNINGSSTOFFER I FODERET, DER FREMMER LEDBRUSK

 • Omega-3 fedtsyrer fra marine olier reducerer aktiviteten af brusknedbrydende enzymer, hvilket bidrager til at forhindre yderligere nedbrydning af brusken
 • Kollagenpeptider øger biosyntesen af bruskmatrix og reducerer inflammatoriske cytokiner 
 • ß-1,3/1,6-glukaner reducerer aktiviteten af brusknedbrydende enzymer
 • GAGer kan øge syntesen af proteoglykaner, reducere kataboliske enzymer og reducere inflammation
 • Mangan er en vigtig co-factor i bruskens biosyntese
 • Frie radikaler, der frigives under inflammation, forårsager yderligere nedbrydning af brusk. Højt indhold af antioxidanter i foderet kan hjælpe med at neutralisere de frie radikaler

HVORDAN OMEGA-3 OG OMEGA-6 FEDTSYRER KAN REDUCERE INFLAMMATION 

Nogle omega-3 og omega-6 fedtsyrer er antiinflammatoriske. EPA (omega-3) er den vigtigste og findes KUN i marine kilder (fisk/krill). En anden er DGLA (omega-6), som bl.a. findes i hjlkroneolie. Omega-3 (ALA) fra vegetabilske kilder (hørfrø/soja) kan omdannes i kroppen til EPA af enzymer, men processen er meget begrænset (< 5 %). Marine olier med direkte aktive fedtsyrer har derfor en meget større antiinflammatorisk effekt. 

EPA og DGLA virker antiinflammatorisk ved at omdanne dem til eicosanoider - lokalt aktive, kortlivede, hormonlignende mediatorer. Omega-6-fedtsyren AA producerer også eicosanoider, men disse er inflammatoriske.

EPA, DGLA og AA konkurrerer om de samme enzymatiske veje. En stærk tilstedeværelse af EPA og DGLA vil derfor blokere produktionen af inflammatoriske eicosanoider og dermed hæmme inflammation. For at opnå et overskud af EPA og/eller DGLA er det nødvendigt med kosttilskud.

VIGTIGHEDEN AF AT HÅNDTERE OVERVÆGT VED LEDPROBLEMER

Overvægt er både en årsag til og et resultat af artrose. Overvægt øger nedbrydningen af brusk, hvilket bidrager til udviklingen af artrose, mens den reducerede mobilitet forårsaget af smerter bidrager til vægtøgning. Fedtvæv producerer selv inflammatoriske stoffer, som igen kan påvirke inflammationen i leddene negativt.

Ernæring er afgørende for vægtkontrol, og en god leddiæt bør derfor have et reduceret energiindhold. Et begrænset energiindtag reducerer risikoen for overvægt og også risikoen for at udvikle artrose. Hos en overvægtig hund med kliniske tegn på artrose vil et vægttab ofte reducere symptomerne.

Kosttilskud som L-carnitin, der øger fedtforbrændingen, kan være effektive.

SPECIFIC Joint Support CJD/FJD/FJW - fremmer sunde led og god bevægelighed

 • Unikt højt indhold af omega-3 fra fisk og krill - understøtter kroppens antiinflammatoriske processer og reducerer aktiviteten af brusknedbrydende enzymer
 • Lavt energiindhold - lavt fedtindhold og højt fiberindhold og tilsat L-carnitin, som kan øge fedtforbrændingen
 • Hydrolyserede kollagenpeptider (kun i CJD) - øger biosyntesen af bruskvæv og reducerer inflammatoriske og brusknedbrydende mediatorer i leddene
 • Chondroitin og glucosamin (kun i FJD/FJW) - essentielle komponenter i brusk
 • Højt indhold af antioxidanter - kan neutralisere øgede niveauer af brusknedbrydende frie radikaler 
 • Øget mængde mangan - en vigtig co-factor i brusksyntesen

SPECIFIC Joint Support har et unikt højt indhold af EPA og DHA 

keyboard_arrow_up